Hallo Aflatoun

Aflatoun Klas4klas

Hallo Aflatoun

De eerste module heet ‘Hallo Aflatoun’.
Maarre…wie is Aflatoun nu eigenlijk en wat komt hij doen?

Het woord Aflatoun komt uit de Arabische taal en betekent ‘de ontdekker’. Het motto van Aflatoun is ‘fantasie en werkelijkheid scheiden door te ontdekken, denken, onderzoeken en doen’. Aan de hand van deze filosofie hebben wij dus ook het lespakket ontwikkeld.

Aflatoun is een ruimtewezentje in de vorm van een vuurflits, die een rode draad in het lesmateriaal speelt. De leerlingen leren Aflatoun goed kennen en bouwen een band met hem op. In dit project komt hij op onze aarde kijken hoe de mensen hier met elkaar, met geld en met schaarse middelen omgaan. Hij leert van ons, maar wij leren ook van hem. Zo reist hij de hele wereld over en leert hij van alles over kinderen in verschillende landen. Hoe ze daar sparen, met geld omgaan en met elkaar samenleven. Aflatoun vindt het belangrijk dat kinderen in de hele wereld ook leren over de situatie van hun leeftijdgenoten en over het belang dat rechten van kinderen overal worden nageleefd.

In het lesmateriaal zijn de verhalen en projecten van kinderen in andere Aflatoun-landen verwerkt, met name uit Ethiopië. Zo leren de leerlingen, door de verhalen van kinderen in andere landen, over het leven in die landen. Ze leren over de verschillen, maar ook over de overeenkomsten.

Door middel van verschillende opdrachten willen wij kinderen stimuleren om nieuwsgierig te zijn, met een open blik naar de wereld te kijken en onafhankelijk hun mening te vormen over de situatie van kinderen in ontwikkelingslanden. Net als Aflatoun dat doet. Aflatoun wil ervoor zorgen dat kinderen bewust worden van de wereld waarin zij leven en bewust worden van het effect van hun eigen handelen. Zowel in hun directe omgeving als in een mondiale context.

Wil je weten wat Aflatoun nog meer doet? Doe dan mee met Klas4klas!

Wil je meer weten over het lespakket, kennis met ons maken of meedoen met Klas4klas?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Aflatoun Klas4klas

Share the Story

Back to Top