Internationalisering: de leerlingen van PCB De Ontmoeting verkennen de wereld met Klas4klas

Internationalisering Klas4klas

Op maandag 13 maart leren alle honderdtien leerlingen van de tweetalige basisschool De Ontmoeting in Capelle aan den IJssel een nieuw woord: internationalisering.

De school staat namelijk twee weken lang in het teken van internationalisering en directrice Eline Willems start dan ook met de vraag aan alle kinderen: ”Wat is nou internationalisering?”. Met elkaar komen de kinderen erachter dat dit ‘kijken over de grenzen’ is. En dat gaan ze dan ook doen de komende projectweken: vanaf hun plek gaan ze de grenzen over zoals het figuurtje Aflatoun dat in ons Klas4klas-programma doet, eerst ontdekken, dan onderzoeken, dan erover nadenken en uiteindelijk in actie want op 24 maart worden de projectweken afgesloten met een werelds event, georganiseerd door de kinderen voor hun ouders.

De wereld verkennen
Klas4klas is gevraagd op dinsdagochtend de projectweken te openen voor de hele school. Katja stelt zichzelf en Aflatoun voor aan alle kinderen. Ze vertelt over hoe zij al heel jong echt de grenzen overgaat om de wereld te verkennen, net als Aflatoun dat doet. Ze laat het panel op het podium, met uit iedere klas een vertegenwoordiger, nadenken en vertellen hoe zij denken dat het er in Ethiopië uitziet. Het filmpje waarin mountainbikers Ethiopië verkennen, bevestigt soms wat ze al dachten of laat heel andere dingen zien dan ze aannamen zoals dat er enorm hoge bergen zijn, dat het ook in Ethiopië regent, dat er net als in Nederland koeien wonen maar ook heel andere dieren zoals bavianen.

Daarna luisteren we allemaal heel goed naar het Aflatoun-liedje dat in het Engels is en vertelt over wat Aflatoun doet en belangrijk vindt. Fantastisch dat deze kinderen al zo jong tweetalig onderwijs krijgen want als we vragen waar het liedje over gaat, begrijpen ze dit haarfijn.

Talenten ontdekken voor de toekomst
Aan het eind van de week is Klas4klas weer terug bij De Ontmoeting. Katja geeft twee workshops aan de groepen 7/8 en 5/6 over je talenten en vaardigheden ontdekken voor je toekomst. De kinderen vertellen in groepjes aan elkaar waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Daarna denken ze na over hun rolmodel en waarom juist deze persoon hun grote voorbeeld is. Een voor een vertellen de kinderen dit aan de rest van de groep.

Hebben alle kinderen in de hele wereld dezelfde dromen?
Onze Italiaanse gastspreekster, Martina Adami, vertelt in het Engels haar verhaal aan de kinderen. Als jong meisje in een klein dorpje in Italië verkent zij al van jongs af aan vanaf haar eigen plekje op school de wereld. Ze wordt geïnspireerd door een jongetje uit Sri Lanka dat ineens bij haar in de klas komt. Als ze oud genoeg is, gaat ze ook echt de wereld verkennen. Ze gaat in Mozambique en Angola werken met vrouwen en kinderen om ze extra kansen te geven. En dit is ook wat zij haar hele wil blijven doen, kinderen extra kansen geven door beter onderwijs. De kinderen hebben allerlei vragen en met elkaar komen we erachter dat alle kinderen in de wereld dezelfde dromen hebben alleen dat de omstandigheden en mogelijkheden vaak anders zijn.

Inspiratie voor later
We sluiten de les af met tips en tops. De kinderen zijn heel enthousiast, vragen of we vaker terugkomen en vinden de bijdrage van Martina heel inspirerend! Wij zijn dankbaar de we de kinderen van De Ontmoeting een kijkje aan de andere kant van de wereld hebben mogen geven, dat wij misschien ook een inspiratie voor hen zijn, dat we ze over zichzelf mochten laten nadenken en over kinderen als zij maar dan aan de andere kant van de wereld…

Dit is wat de lerares van groep 7/8 zei over onze Klas4klas-lessen:

“Bedankt voor de leuke lessen!! Dit was op en top internationalisering!!”

Posted on 26 maart 2017 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top