Het team van Klas4klas gaat docenten en leerlingen VO begeleiden met ‘Jij de Baas’

SWT-uren ondernemerschap

Sinds februari 2017 heeft Entreprenasium de begeleiding van Jij de Baas overgedragen aan het team van Klas4klas.

Jij de baas: Een goed idee voor een goed doel

“Jij de Baas” is de naam van een lesprogramma voor maatschappelijk ondernemen in het voorgezet onderwijs. De naam zegt het al, de leerling is in dit project de baas. Hoe leuk klinkt dat? Leerlingen vormen samen bedrijfjes om een goed idee om te zetten tot een winstgevende onderneming. Daarmee leveren de leerlingen een vrijwillige bijdrage aan de samenleving.

Creatieve uitdaging van “Jij de Baas” prikkelt ondernemende leerlingen

Leerlingen bedenken een origineel idee om geld te verdienen. Het moet ook nog haalbaar zijn. Net als in de echte wereld moet er een ondernemersplan komen en een bedrijfsnaam. Taken worden verdeeld en niet zo heel erg ondernemende leerlingen kunnen solliciteren. Een hele organisatie. En een hele uitdaging, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de docent.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de klas

“Baas in de klas” is een prima invulling voor het onderdeel maatschappelijk ondernemen en kan ook als invulling van de Maatschappelijke Stage gebruikt worden. In principe kan het project door de docent zelfstandig gedaan worden, want er is een uitgebreide handleiding voor de zeven lessen die het project ondersteunen. Ervaring leert een docent graag wat ondersteuning gebruikt. Klas4Klas kan dan de begeleiding verzorgen van het project “Jij de Baas”.

Expertise Klas4Klas sluit naadloos aan op Jij de Baas

Klas4klas leidt steeds meer kinderen en docenten op om ondernemend leren op school toe te passen. Wij zijn dan ook heel erg blij dat we deze expertise nu ook in kunnen zetten in het “Jij de Baas project”. Want net als bij Klas4klas, gaat het bij het project “Jij de Baas” er naast het opzetten van een onderneming om dat leerlingen geld bij elkaar brengen voor een goed doel. Bij Klas4klas gaan de opbrengsten van het jonge ondernemerschap naar de parallelklas in Ethiopië, bij Jij de Baas mogen de leerlingen zelf een goed doel kiezen. Eén van die goede doelen kan bijvoorbeeld StartUp4kids Foundation zijn.

Kiezen van een goed doel en speeddaten met ondernemers

Tijdens het project zijn er verschillende evenementen om de leerlingen te inspireren en te motiveren. Bijvoorbeeld een Goede Doelen markt, waar verschillende goede doelen zich presenteren. De leerlingen kunnen dan zelf bekijken welk goed doel het beste aansluit bij hun idee. Omdat een goed idee nog geen goed product hoeft te zijn, is een speeddate met ondernemers een leuk initiatief. Leerlingen kunnen met ondernemers uit de regio van gedachten wisselen over de uitvoering en promotie van hun idee.

Begeleiding Jij de Baas door Klas4Klas

Tijdens het project zal het ene bedrijfje meer begeleiding nodig hebben dan de andere. Hele ondernemende leerlingen kunnen zelfs (een beetje) los gelaten worden en mogen best op de feiten vooruit werken. Andere leerlingen en bedrijfjes zullen misschien wat moeizamer van de grond komen. Gaandeweg kunnen bedrijfjes instorten of zelfs failliet gaan. Door deze op de juiste manier te begeleiden kan een dergelijke “mislukking” alsnog tot een mooie winst leiden. In Amerika beschouwen banken ondernemers pas als een volwaardige partner, als ze minstens één keer failliet zijn gegaan. Stralend falen, vallen en weer opstaan, ook dat hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wil jij ook de baas op school zijn?

Entreprenasium is echter nog steeds eigenaar van het programma Jij de Baas en verstrekt de materialen en gebruiksrechten alleen kosteloos aan haar donateurs. Wij hebben echter de kundigheid en het recht om Jij de Baas te begeleiden. Meer informatie vind je op onze website.

Posted on 27 februari 2017 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top