Klas4klas-lespakket bereidt Nederlandse kinderen voor op een ondernemende toekomst

Klas4klas lespakket

Een lespakket dat voor ontwikkelingslanden werd samengesteld nu ook op Nederlandse scholen. Het klinkt een beetje als de omgekeerde wereld, maar niets is minder waar. Het sociale en financiële lesprogramma van Aflatoun dat StartUp4kids kinderen in landen als Ethiopië, Peru, Ethiopië, Oeganda, Guatemala en Nepal leert om zelf de handen uit de mouwen te steken, heeft sinds begin dit jaar een Nederlands tintje gekregen: Klas4klas.

Klas4klas maakt van Nederlandse kinderen wereldburgers en ondernemers in de dop

Initiatiefneemster Katja Visser: “Sinds de oprichting van StartUp4kids Foundation in 2009 volg ik onze projecten in ontwikkelingslanden en zie ik wat de impact is van het lesprogramma. Of het nu kinderen zijn met een geestelijke beperking of kinderen in de arme landelijke streken, allemaal vergroten ze hun toekomstkansen. Steeds vaker vraag ik me af waarom we niet ook kinderen in Nederland dit programma zouden aanbieden dus besloot ik het programma ook voor de Nederlandse basisscholen toegankelijk te maken.”

Vroeg beginnen met ontdekken van talenten

“Zelf volgde ik pas een persoonlijk ontwikkelings- en leiderschapstraject op mijn veertigste. Hoe mooi was het geweest wanneer ik al als kind deze vaardigheden had kunnen opdoen? Daarom zet ik mij in om kinderen nu ook in Nederland bewust te laten worden van hun talenten en ze een gereedschapskist mee te geven met ondernemers- en wereldburgerschapstools waaruit ze hun hele leven kunnen putten.”

ondernemende toekomstVliegende start Klas4klas in 2016

Het idee van Katja krijgt in maart 2016 handen en voeten. StartUp4kids biedt het Klas4klas-programma aan op lagere scholen binnen het (speciaal) basisonderwijs in Vlaardingen, Maassluis en Amsterdam.
Katja: “Mijn droom wordt waar, want ineens sta ik zelf voor de klas. Nu werk ik met de kinderen zelf in plaats van dat ik vanaf de computer actief ben voor de stichting StartUp4kids”.

Waaruit bestaat het Klas4klas-lesprogramma?

Het Klas4klas-programma, dat gebaseerd is op het Aflatoun-programma, bestaat uit zestien lessen waarin de kinderen een minionderneming opzetten. Tijdens dit proces leren de kinderen hun talenten kennen en gebruiken en doen ze financiële vaardigheden op, leren ze plannen en budgetteren en leven ze toe naar een gemeenschappelijk event ten gunste van de klas in Ethiopië van StartUp4kids waarmee ze in contact zijn.

Officiële lancering Klas4Klas 29 juni jl.

“Op 29 juni is de officiële lancering van het Klas4klas-programma in Nederland tijdens een door Aflatoun georganiseerd event te Amsterdam. Ik mag erbij zijn, samen met een aantal leerlingen en hun lerares van groep 8 van De Bavinck in Vlaardingen, die het programma gevolgd hebben. Kindercorrespondent Tako Rietveld zit de dag voor en interviewt de meiden en hun juffrouw Lize voor een groot publiek. Superspannend is dat maar ze hebben het prima gedaan. Het is heel inspirerend om de reacties te horen als ‘Ik weet nu wat mijn talenten zijn, hoe kinderen in Ethiopië wonen en leven, hoe ik een onderneming opzet en wat mijn toekomstdromen zijn. De lesmaterialen zijn heel mooi en de manier van lesgeven is anders, we doen veel meer zelf en de lessen zijn boeiend in plaats van saai!”

Klas4klas is er ook voor uw school

Wilt u uw groepen 7 en 8 ondernemersvaardigheden bij brengen en meer leren over de wereld? In verschillende vormen biedt StartUp4kids dit programma aan, afgestemd op uw wensen. Vraag direct de programmabeschrijving aan via katja@startup4kids.nl.

Posted on 7 september 2016 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top