Klas4klas en de Week van het Geld

Week van het Geld Aflatoun StartUp4kids Klas4klas

Tijdens de Global Money Week wordt in de hele wereld in de week van 27 maart aandacht besteed aan geld. In Nederland wordt dit de ‘Week van het Geld’ genoemd.

Extra aandacht voor dit thema vindt Klas4klas belangrijk en daarom doen wij mee met de Week van het Geld. Wij geloven dat financiële vaardigheden nodig zijn voor een (financieel) onafhankelijke toekomst voor ieder kind!

 

Week van het Geld Aflatoun StartUp4kids Klas4klas30 maart, een speciale dag voor Klas4klas

Op 30 maart is Katja Visser een van de workshopleiders tijdens het event Global Money Week. Dit is een jaarlijks internationaal evenement dat georganiseerd wordt door Child & Youth Finance International, Wijzer in Geldzaken en Aflatoun International. Tijdens dit event brengt Koningin Máxima een bezoek aan de activiteiten die gehouden werden in De Nederlandsche Bank.

 

 

Om 7.15 uur vertrekt de bus vanuit het Lentiz Reviuscollege uit Maassluis richting De Nederlandse Bank. Onze kidsreporters Lizzie en Roos mogen namelijk samen met hun klasgenoot Sem de deelnemers gaan interviewen en filmen. En, hun hele brugklas mag mee als publiek!

Week van het Geld Aflatoun StartUp4kids Klas4klas

Onze kindercorrespondente Lizzie mag zelfs plaatsnemen in het forum “Trip Around the World” onder leiding van Floortje Dessing. Floortje neemt het forum en publiek, waaronder onze Koningin Máxima, mee over de hele wereld aan de hand van skypegesprekken tussen kinderen en interviewt de drie kinderen in het panel waaronder Lizzie over hun spaargedrag.

 

Klas4klas-workshops

Aflatoun International is een van de initiatiefnemers van het event en heeft Katja uitgenodigd om die dag twee workshops te geven over sparen en omgaan met geld. Samen met Iwanna van Aflatoun zelf, verzorgt zij twee workshops. We stellen onszelf en Aflatoun voor en daarna gaan we actief aan de slag. We laten een voorbeeld zien van ondernemerschap van een kind in Afrika waarna de leerlingen het verschil leren tussen een sociale en een financiële onderneming. Via een spel vertellen de kinderen wat ze belangrijk vinden in hun leven en wat nodig hebben. Een filmpje waarbij Máxima een bezoek brengt aan boeren in Ethiopië laat zien wat hun eerste behoeften zijn en zet de kinderen aan het denken. In groepjes gaan ze bepalen wat ze nu echt nodig hebben en wat hun wensen zijn. Daarna krijgen de leerlingen allemaal een rol en doen we een variant van ‘over de streep’. Dit laat de kinderen ervaren hoe het is om minder mogelijkheden en kansen te hebben en in een discussie erna bedenken kinderen zelf oplossingen hiervoor. We sluiten af met een energizer en de gebruikelijke tips en tops.

Week van het Geld Aflatoun StartUp4kids Klas4klasDe dag van ons leven

Dan zit de bijeenkomst er weer op en vertrekt de bus weer terug naar Maassluis. In de bus vraag ik alle kinderen hoe ze dag ervaren hebben. De gemene deler: “We hadden de dag van ons leven”. Wat fijn dat we hieraan hebben mogen bijdragen met Klas4klas en StartUp4kids.

 

 

Doel van de Week van het Geld

Het doel van deze themaweek is om kinderen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Dus als je al op jonge leeftijd leert hoe je goed met geld kunt omgaan zorgt dit ervoor dat er minder schulden ontstaan, want “1 op de 5 jongeren heeft schuld” volgens het Nibud. Om deze reden bieden wij Klas4klas aan: een combinatie van sociaal en financieel onderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden en in Nederland binnen primair en voortgezet onderwijs, Klas4klas. Het programma is gebaseerd op het bewezen Aflatoun-programma. Door het opzetten van een minionderneming leren kinderen niet alleen omgaan met geld maar ook hun talenten ontdekken waarbij ze ook nog eens kijken naar de wereld om hen heen.

Week van het Geld Aflatoun StartUp4kids Klas4klas

Posted on 2 april 2017 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top