Afsluiting projectweken Signis Dovenschool in Amsterdam een groot succes

Projectweken dovenschool Amsterdam

Van 27 juni tot en met 9 juli 2016 volgen groep 1 t/m 8 van de Kentalis Signis Dovenschool in Amsterdam het Klas4klas-programma. Op 11 juli breekt de dag aan waarop de kinderen onder leiding van hun leraressen optreden voor hun ouders, oma´s, opa´s en Joke Visser en mij, als vertegenwoordigers van de StartUp4kids Foundation. De kinderen laten zien wat ze geleerd hebben over Ethiopië. Katja Visser en Caroline Smits die ook lessen verzorgd hebben, kunnen beiden helaas niet aanwezig zijn.

Joke en ik worden al vroeg in de middag ontvangen door Frouk Meinsma die de organisatie van deze middag heeft. Voor ons is een tolk aanwezig. Langzamerhand druppelen ook de ouders, oma´s en opa´s en de kinderen zelf binnen in de kantine. De kinderen verkopen intussen entreekaartjes voor de voorstelling en van afvalmateriaal (drankkartonnen) zelf gemaakte fleurige portemonnees. Er is ook kleding ingezameld voor de kinderen in Ethiopië.

Om twee uur gaan we met z´n allen naar de gymzaal. De kinderen gaan in een kring zitten en de toeschouwers vormen een kring rondom de kinderen. Dan beginnen de optredens.

Vijf kinderen beelden wilde dieren uit Ethiopië uit: de leeuw, de giraffe, een slang, een grote vogel en een neushoorn. Wat is dat leuk om te doen en moeilijk om te stoppen!

De kleinste kinderen vertellen twee aan twee wat de verschillen zijn tussen Ethiopië en Nederland, zoals: Nederland is klein, ligt in Europa, het is er koud, de mensen zijn rijk, eten met mes en vork, wonen in huizen, spreken Nederlands en brengen hun kinderen met de auto naar school. Ethiopië is 27 keer zo groot als Nederland, ligt in Afrika, het is er warm, de mensen zijn arm, eten met hun handen, wonen vaak in hutten, spreken Amhaars en de kinderen lopen naar school. Wat doen ze dat leuk en enthousiast, die kleintjes!

Ook de oudste kinderen vertellen één voor één uitgebreid over Ethiopië, moeilijk hoor, zo´n lange tekst. Goed gedaan!

Er wordt door verschillende groepen tussendoor gedanst op Ethiopische muziek en dat gaat geweldig goed. Knap hoor om goed in het ritme te blijven als je doof bent en wat een plezier hebben de kinderen in het samen dansen! De kinderen hebben mooie maskers gemaakt, die sommigen dragen. Anderen dragen een zelfgemaakte hoofdtooi met kralen.

Het publiek reageert enthousiast. Het is ook een geweldige prestatie om in twee weken zoveel te leren en ook nog op te treden!

Na afloop krijgt iedereen een hapje en een drankje in de kantine en wordt het geld dat verdiend is door de Aflatoun-clubs geteld en aan ons aangeboden: € 111,90!!! Wat een mooi bedrag bestemd voor de Aflatoun-lessen van de kinderen in Ethiopië. Een echt Klas4klas-project.

Al met al een heel geslaagde middag en heel bijzonder om kennis te maken met de wereld van de dove kinderen, hun leraressen en hun familie.

Lenie Polderman
Secretaris StartUp4kids

Projectweken dovenschool Amsterdam

Caroline Smits en Aflatoun trappen de projectweken af op 27 juni 2016.

Posted on 1 augustus 2016 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top