Twinning: Klas4klas-lesprogramma basisschool brengt Ethiopië in de klas

Aflatoun Klas4klas

Ontwikkelingssamenwerking is een term die dateert uit de vorige eeuw. Een eeuw waarin veel geld werd gestoken in terugdringen van de armoede in landen die het niet zo goed hebben als wij. Vaak ging het geld ad hoc naar acute hongersnoodgebieden. Dergelijke rampen werden en worden nog steeds breed uitgemeten in de media. Geen wonder dat ook de kinderen van deze eeuw nog altijd denken dat wij het rijke land zijn en dat Afrika, Azië en Latijns-Amerika arm zijn, dat kinderen daar altijd honger hebben en niet weten hoe internet werkt.

Klas4klas en positieve beeldvorming Ethiopië

Om aan dit beeld een einde te maken en om te laten zien dat ieder kind, waar ook ter wereld, het in zich heeft om ondernemer te worden, is Klas4Klas ontwikkeld. Klas4Klas is een vorm van onderwijs waarbij een Nederlandse klas gekoppeld wordt aan een klas in Ethiopië. Ze gebruiken daarbij een methode die heel direct inspeelt op datgene wat kinderen zelf kunnen bijdragen aan de wereld, bijvoorbeeld het milieu en de welvaart. Tijdens het project kunnen de gelinkte klassen van elkaar leren. Niet alleen hoe verschillend het leven is, maar ook welke overeenkomsten er zijn.

Twinning voor sociaal achtergestelden

Het onderwijs wat klas4klas aanbiedt is met name gericht op sociaal achtergestelde kinderen. Ook in Nederland zijn genoeg kinderen die niet kunnen meekomen. Steeds meer gezinnen leven onder de armoedegrens. Wij van Klas4klas vinden het belangrijk dergelijke kinderen te behoeden voor een sociaal isolement door ze hun eigen talenten en kwaliteiten te laten ontdekken. En hoe ze daarmee zelf aan de slag kunnen. Kracht, weerbaarheid en zelfredzaamheid zijn belangrijke eigenschappen waar het gewone onderwijs niet aan toe komt. Bovendien leren kinderen eigen “armoede” te relativeren door een kijkje te nemen bij een soortgelijke klas, maar dan in Ethiopië. En met kijken bedoelen we ook letterlijk kijken, want dat doen we via Skype en door het uitwisselen van filmpjes en brieven. Zo’n koppeling van twee klassen wordt ook wel twinning genoemd en blijkt erg goed aan te slaan. Je begrijpt dat Klas4Klas onze eigen invulling hiervan is.

Geen geld inzamelen maar verdienen

Omgaan met geld, sparen, geld verdienen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Geld groeit niet aan de bomen. Inzamelacties voor goede doelen zijn mooi, maar zelf een plan bedenken om geld te verdienen natuurlijk nog veel beter. Hoe vroeger kinderen de waarde van geld leren, hoe meer kinderen de kans hebben later een succesvol en maatschappelijk verantwoord ondernemer te worden. Dat betekent dat kinderen oog bij gebracht wordt voor duurzaamheid, voor het milieu, voor arbeidsomstandigheden en voor de grote regionale verschillen.

Vlaardingen voorop met Klas4klas

Basisschool de Bavinck heeft o.a. het project Klas4klas afgemaakt en iedereen, inclusief de docent is enthousiast. Zo konden de kinderen skypen met kinderen uit Ethiopië en verdienden ze geld door een optreden te verzorgen voor bejaarden. Omdat de Aflatoun-methode, waarop Klas4klas gebaseerd is, universeel is, kan de docent het project volgend jaar nog een keer doen, maar dan zelfstandig. Als dat geen win-win situatie is? Wil je er meer van weten van dit project, kijk dan op https://www.klas4klas.nl/wereldburgerschap-ondernemerschap/interview-lerares-bavinck-klas4klas-project%e2%80%8f/. Ben je zelf ondernemer en wil je een maatschappelijke bijdrage leveren, kijk dan op https://www.klas4klas.nl/uw-onderneming-en-mvo/.

 

Posted on 24 februari 2017 in Klas4klas

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top