Wereldburgerschap en jong ondernemen in Klas4klas

Aflatoun Klas4klas

Klas4klas: een lespakket dat van jouw leerlingen wereldburgers maakt!

Op zoek naar een uitdagend, inspirerend en leerzaam lespakket dat van jouw leerlingen ondernemende wereldburgers maakt? En ben jij leerkracht binnen het (speciaal) primair, voortgezet onderwijs of MBO? Dan is Klas4klas écht iets voor jouw klas!

Het Klas4klas-programma biedt een unieke combinatie van life skills, sociale vaardigheden, internationalisering, financieel onderwijs en ondernemerschap.

Door de interactieve lesmethodes binnen het Klas4klas-programma komen 21e eeuwse vaardigheden aan bod als zelfregulering, kritisch denken, creatief denken en handelen, communiceren, samenwerken en sociale en culturele vaardigheden. 

Wij zijn het team van StartUp4kids Foundation en wij hebben het educatieve programma Klas4klas ontwikkeld voor leerlingen binnen het primair en voortgezet onderwijs en het MBO in Nederland en Ethiopië op basis van de bestaande Aflatoun- en Aflateen-programma’s.

Met Klas4klas willen wij dat leerlingen leren over Nederland en Ethiopië. Ook willen wij dat de leerlingen daadwerkelijk in contact met elkaar komen zodat ze van elkaar leren en zich met elkaar verbonden gaan voelen. En natuurlijk weten we dat het programma op school al heel erg vol zit, maar Klas4klas is prima in te passen in een project(week) of als aanvulling op de lessen wereldoriëntatie, economie, burgerschap, etc. of als invulling van jullie SWT-programma. Lees dus snel verder…

Ben je geen school, maar heb je een bedrijf en wil je graag een steentje bijdragen? Lees dan hier hoe je als bedrijf invulling kunt geven aan Klas4klas.

‘Aflatoun’ in Nederland en Ethiopië

Klas4klas brengt scholen en leerlingen in Nederland en Ethiopië met elkaar in contact. Een klas in Nederland krijgt dus een partnerklas in Ethiopië waarmee leerlingen gedurende het project samenwerken, van elkaar leren en met elkaar verbonden zijn.

In samenwerking met StartUp4kids en Aflatoun International hebben wij een prachtig programma ontwikkeld: het Klas4klasprogramma.
Dit lespakket laat leerlingen:
– leren over zichzelf;
– leren over de relaties met anderen;
– leren over de omgang met geld en andere (schaarse) middelen.

Wij geven leerlingen de opdracht om samen een club op te richten en te werken aan een gemeenschappelijk doel. Alsof ze een eigen kleine onderneming runnen. De opbrengst – de bedoeling is dan ook dat de leerlingen wat gaan verdienen – van deze ‘sociaal ondernemende’ activiteit komt geheel ten goede aan het Aflatoun-programma van de partnerklas van StartUp4kids in Ethiopië.

Scholen uit 116 landen hebben al kennisgemaakt met het Aflatoun-programma. En we zijn ontzettend trots dat jongeren in Nederland via ons hier nu ook kennis mee maken.

Het is geweldig om te zien dat ongelooflijk veel leerlingen over de hele wereld bezig zijn met het Aflatoun-programma. De meest creatieve en inspirerende projecten op sociaal en financieel gebied worden bedacht. Ook het contact tussen de partnerklassen is bijzonder. Klas4klas maakt van leerlingen dus echte wereldburgers!

Bekijk het filmpje van de skypesessie tussen een klas in Nederland en een klas in Ethiopië:

De directeur van Aflatoun was ook op televisie. Kijk hier de uitzending van RTL Koffietijd.

Wil je meer weten over het Klas4klas-programma, kennis met ons maken of meedoen?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Aflatoun Klas4klas

Share the Story

Back to Top